Pages

Tuesday, June 7, 2011

lihat sendiri =)

video
video
oh.. 
andddd.....
sebelum tu. 
sila pause sebentar lagu di blog ini...
dan lihatlah video ini dengan tenang dan calm dan serene.



ni kira macam promote sepupu la ni eh?
=)

-endind the end-

Wednesday, June 1, 2011

serious.

haiiihhh...
yeah. meet again.
tapi dalam keadaan yang amat membosankan.
nampak muka ni?
ni namanya muka sansan.
hasil daripada sani dan juga bosan. (sani + bosan)
nampak? kalau nampak. bagus.
dan apabila aku cakap sansan. bermaksud aku bosan.
okay!

lama aku menghilang. mesti ada yang tertnya tanya mana aku pergi kan?
...........
...........
kriiiikkkk....
............
krikkkkk.....
...........

oh.... aku tahu. korang segan. nak malu malu dengan aku pulak. hee.heee.. alaaaa.... jangan lah. malu aku.
(perasannya mamat ni) (bajet hot je)(tumbuk sekali baru tau)..
malu la... jangan laaaaa.... hee..hee...  (memang serious nak kena tumbuk)   =P

sudah.cukup. disini.. post yang amatlah menyentuh perasaan aku. yang membuatkan aku terkilan sedih marah bengang geram dan sewaktu dengannya. kerana beberapa faktor yang amat mengecewakan aku.
dan faktor faktornya adalah berikut...

1. pergunungan banjaran kerja sekolah
rasa nak menangis pun ada, rasa nak menjerit pun ada. lepas hari kecemerlangan basketball seminggu straight pergi camping belia 3 hari. yela. kau suruh aku rilek. memang la aku nak rilek. bayangkan kawan2 aku semua dah siap salin 5 karangan. aku tak mula apa2 lagi. satu karangan empat muka surat. bayangkan ramai orang yang dah siap pembetulan kimia aku tak buat lagi. sikit takpa. ada 17 helai. aku salin ikut kertas si mamat handsome asyaz. tulisan dia pun handsome jugak. tulisan sama macam tuan dia. nak kena baling agaknya. XD. hee. latihan karangan belum buat. blog sekolah belum tengok. hmmm... good boy! 

2.gaduh
aha! inilah dia! haihh.... yang membuatkan aku moody. yang membuatkan aku makan tak selera. (3 pinggan turun jadi 5 pinggan) mandi tak basah. (tak mandi) tidur pun tak lena (siap kuak lentang lagi) =P  
gaduh. yes. dengan? hmm.... gaduh dengan missy. sekarang bukan missy lagi dah. miss terus. ahah! ambik kau!  mungkin ada sebabnya kan? memang sedih. dan perit. siapa pernah rasa. bukan rasa flavour strawberry atau coklat atau flavour butterscotch ataupun rasa masam masam manis. dan bukan juga rasa sayang sayang hey~~. dan aku tak tahu nak cakap macam mana. kalau anda terkena. anda rasa lah. sakit mental bukan fizikal.

3.demam
hadui. tiba tiba boleh kena. tak tahu kenapa. rasa dahi.. panas.. rasa bawah dagu.. eh? sejuk?? pelik ni.. ohhhh.. patutlah. tu bawah dagu kucing aku. memang la rasa sejuksejuk bulubulu banyak kutu je . hehe.. nasib baik aku tak rasa bawah dagu bapak aku. ada kena lempang pusing 720 darjah kang. hee.. seriously. demam yang memeningkan. masatu pun tenga gaduh dengan missy. demam pulak. gila la.. entah apa aku tulis kat dia. sampai marah macam gunung berapi melutup 50 kali dekat malaysia ni. haiya.. makan ubat. sihat sikit. dan.. nampak ni? dah boleh exercise tau. and one...... and two... and thre... PRAKKK!! (auh! my back!)  ehem... ehem.. yes. kita sambung exercise kita lain masa okay? sekarang ada hal sikit.. =P



TETAPI..

ada jugak perkara yang membuatkan aku senyum. hehe.
begini... saudara kecil aku datang rumah. soo... dia duduk sekejap dengan kitaorang. untk cuti kali ni. nak dijadikan cerita. aku tengah buat kerja sekolah. and then dia datang dekat..
"abang.. abang..."
"apa?"
lepas je dia tengok kertas pembetulan kimia.
"abang.. tak paham."
dan aku cuma mampu tersenyum melihat telatah dia pabila aku menyalin kertas pembetulan kimia milik asyaz. dan aku tahu kenapa dia tak paham. dan aku pun tak paham kenapa tuan punya kertas tu tulisan dia macam tu.
hee...

satu lagi incident sewaktu. aku tengah main game. dan dia tengah main masak masak. macam biasa lah. apabende yang dia nampak. semua dia masak. comel gila. hm. hm. lepas tu, dia tanya..
"abang. abang nak makan apa?"
tanpa memikirkan apa apa aku terus jawab nak makan sate.
"okay. nak berapa sate? 2 ke 3?"
"nak lima"
"abang. mana boleh.."
"kalau tak boleh tak nak makan"
dan aku pun terlupa pasal sate tersebut.
dan.. selepas tu aku solat asar. haha.. ingat balik. habis je salam kedua. aku nak baca doa.. tiba tiba jee.... kepala dia kelua dari mana entah. dan kata..
"lalalala~~~abang~~~ sate dah siap~~~"
(dengan buat muka comel tahap cipanzi)
aku dah tergelak macam orang gila dah. tak khusyuk baca doa.
terus dia tarik tangan aku dan tunjuk 'sate' yang telah dipanggangnya.
tersengih aku.
pensil faber castel lima batang.
comel comel je.
dan dia terus buat muka cipanzi yang tak bersalah tu sambil tunjukkan gigi dia.
aku dah geleng kepala dah. XD

dan inilah muka dia sewaktu kacau aku buat kerja sekolah. =)

dan inilah tempat, kerja sekolah kacau aku.

itulah sedikit pasal hidup pada masa cuti ini.
terima kasih. stay tune.
dan muka sansan aku sudah pun berubah kepada sanpy.(sani happy) =)
wah! happy ending! macam dalam cerita.



-ending the end-

Saturday, April 30, 2011

nafsu

NAFSU= MUSUH YANG DICINTAI

buka mata dan buka minda. 
izinkan saya pinjam beberapa minit daripada tuan puan semua untuk baca post kali ni.
kalau tak ada masa. jangan baca. 
kalau ada masa.  luangkan lah sekejap untuk isu yang menyentuh sanubari manusia kini.
saya hanya minta 5 minit dari anda semua.
letak semua ke tepi dan bacalah post ini dengan tenang.
.....
dah?
.....
aku cakap letak handset tu letak la.
....
okay...
....
baca baik baik.
....


yes.
tersentuh apabila berkata tentang isu ni. 
rasa diri kita amat kerdil untuk dihadapkan dengan tuhan yang esa.


sekarang... kita selalu pikir kan?
aku ada buat dosa ni.. hm...... tapi.... tak apa lah kan? at least aku sembayang lima waktu. aku puasa penuh. kadang kadang puasa sunat. solat sunat pun ada jugak. baca al quran. kadang kadang kalau tertinggal solat subuh tu. aku ganti balik. okay ape? kira neutral la dosa ngan pahala aku. berbanding mat rempit, mat ganja, mat hisap dadah , mat hisap rokok dan segala jenis mat kat luar tu? *(except sazali samat dan rafidah kemat(cikgu aku)) diorang tu lagi la. solat ke mana. puasa ke mana. entah entah solat pun tak tahu. haa... yang tu macam mana tu?

memang la.. kalau nak compare diorang dan diri kita sendiri. 
memang banyak perbezaannya. tapi... salah ke kita untuk berubah untuk yang lebih baik? macam kawan aku selalu kata. "changing for good is not a crime". dan memang tak salah pun kalau nak berubah jadi baik. daripada kau jadi jahat? semua orang tahu. dan telah termaktub pun sejak azali lagi. manusia itu suka akan kebaikan. dan kalau dia sukakan kejahatan? bermaksud. manusia itu telah dipengaruhi oleh musuh kita yang tercela bergelar syaitan. 

aku admit. ni kali pertama jugak aku buat post macam ni. dan bukan nak kata aku ni ada penyakit sawan ke hypertension ke barah otak ke kudis kurap ke yang boleh buat aku mati beberapa hari lagi. bukan.. dan tersangat lah bukan.. kita sebagai umat islam patut ingat mengingati kan? cuma.. tergerak hati aku untuk buat pasal post ni. dan moga moga pembaca dapat input yang ingin aku sampaikan dan dapat menjadi insan yang lebih baik. insya allah.

nafsu.
definisi. nafsu itulah tempat berkumpulnya kekuatan amarah dan syahwat(keinginan) dalam diri manusia. 
dan daripada nafsu tu jugak la timbul sifat mazmumah. macam hasad dengki, takbur, gila kuasa, gila pujian, cintakan dunia, penakut, pemarah dan sekutu dengannya. terlibat dengan perkara perkara tersebut?
haa..  itulah akan jadi kalau kita tak kawal nafsu kita dengan sebaik baiknya. 

imam al ghazali pernah kata. nafsu ni. umpama kuda liar.*tak kisah la kuda belang atau kuda padi atau kudis(kuda plural). kalau kita tak didik kuda tersebut. maka kuda tersebut akan jatuhkan orang yang menunggangnya. sebaliknya, kalau kita berjaya didik kuda tersebut maka dengan mudahnya dapat ditunggang mengikut ke mana hala tujuan yang kita inginkan. hebat kan? 
dan kalau semua orang nak tau. nafsu ni terbahagi kepada 4 peringkat yang obvious. 

1. nafsu ammarah
okay. pernah rasa seronok untuk berbuat kejahatan? pernah promote kawan untuk buat jahat sama? 
dan inilah yang dinamakan nafsu ammarah... 
secara ringkasnya.. orang yang buat nafsu ni .
  • berasa seronok dengan maksiat.
  • mengajak orang lain untuk melakukan kemungkaran
  • menentang kebaikan
  • kalau ada orang tegur, maka akan ditentang dan dimusuhi.
orang orang macam ni jugak lah yang selalu menjadi batu api. dalam pergaduhan atau sebarang kesalahfahaman. nauzubillah.

mereka ini akan merasai neraka di dunia dan neraka di akhirat (tak aman duia dan akhirat) dan confirm masuk neraka.


2. nafsu lawwamah
nafsu ni yang sering ada dalam manusia dan nafsu ni yang sering merosakkan kita.
secara ringkas... orang yang ada nafsu ni. 
  • sedar bahawa dia terlibat dengan dosa
  • menyesali dosa dosa tersebut
  • tetapi suka pada majlis limu dan buat pahala
  • imannya goyah
lawwamah iaitu tercela. 
yang ada nafsu ni. dia sedar dia buat dosa dan dia menyesali dosa tersebut. 
namun!
ketika berbuat dosa, dia leka dan terasyik dengan kenikmatan dosa tersebut. 
hanya!
selepas buat dosa tersebut. dia akan menyesali perbuatan tu. 
tetapi!
keadaan ni tak lama. dia akan buat kemaksiatan tu semula.
 *terasa* 
*sangat*

orang yang ada nafsu ni. pabila dia melakukan ketaatan. dia mudah dihinggapi perasaan riak dan ujub. (menunjuk dan bangga). dia rasa diri dia dah cukup baik di sisi allah. dia 'perasaan' dengan kebaikannya. 
ambil iktibar.
aku tau ramai orang sekarang ada nafsu ni. dan tak perlu nak bohong diri sendiri cakap kau ni maksum( tak pernah buat dosa) macam nabi. aku tahu. iman umat manusia sekarang cuma senipis kulit bawang. dan aku tahu iman kita sentiasa menurun dan meningkat. dan ketahuilah itulah iman yang ada pada umat akhir zaman sekarang. tapi tak mustahil iman tu boleh jadi setebal buku rujukan biology. atau setebal kamus oxford english-arab-malay edisi ke 5. jika kita ikut suruhan dan larangan dia... insyallah... kita boleh.

berbeza dengan orang yang ada nafsu ammarah. orang yang bernafsu lawwamah ni mereka tak berasa bangga dengan dosa yang diorang buat dan tak pulak ajak orang lain buat dosa sama. tetapi mereka senang ditegur. hati mudah cair dengan tazkirah dan tawsiyah. cuma sangat rapuh pabila digoda syaitan.

tetapi.
kedudukan orang yang bernafsu lawwamah masih tidak selamat. 
di dunia mahupun di akhirat


3. nafsu mulhamah
orang yang punya nafsu ni dah mula untuk mencari kebaikan dan dah mula ada ilham mengubah kejahatan dalam hati dia. dia berusaha menjadi insan yang lebih baik.
  • sudah meninggalkan nafsu lawwamah
  • berusaha melakukan kebaikan
  • tidak mencari peluang untuk melakukan dosa cuma kadang kala terlanjur kerana kelalaian.(tak sengaja)
  • dia berusaha menutup peluang untuk terjebak dalam kancah kemaksiatan
sungguhpun nampak macam sudah baik, tapi orang yang ada nafsu ni
nafsunya masih belum stabil.

4. nafsu mutmainnah
dan inilah nafsu yang paling baik sekali. kita seharusnya mencapai nafsu ini dan berusaha untuk dapat nafsu ni.
  • hasil mujahadah(melawan nafsu)
  • istiqamah dalam ibadat
  • hati dia tenang sebab nafsu berjaya dijinakkan
  • seronok melakukan kebaikan
  • indah meninggalkan kejahatan
  • sabar dalam setiap ujian yang diberikan 
inilah nafsu orang yang bertakwa. nafsu ni jugak dimiliki oleh orang yang beriman menyebabkan mereka boleh kalahkan musuh lahir(yahudi nasrani) dan musuh batin (syaitan dan hawa nafsu).

mereka menikmati al jannah al ajilah(syurga hidup) 
dan menjadi penghuni syurga yang kekal abadi.

"wahai nafsu yang tenang. kembalilah kepada Tuhan-mu dengan gembira dan menggembirakan"
(surah al fajr. 89:27)

itulah dia empat nafsu manusia
sedar tak sedar. 
kadang kadang kita ada nafsu yang tak elok ada pada manusia.
memang susah nak berperang dengan nafsu.
memang susah nak berperang dengan diri sendiri.
memang susah nak tinggalkan benda yang kita kadang kadang suka.
memang perit pabila bila kita nak berubah. kawan kita dah tak berapa nak layan kita.
memang dan memang.

dan cuba tengok di susut yang lebih positif. 
nak rasa syurga?                                          = memang lah nak.
nak banyak pahala?                                     = memang lah nak.
nak dikelilingi oleh bidadari dekat syurga?    = memang lah nak.
nak kubur luas gila?                                      = memang lah nak.
nak rezeki yang mencurah kat dunia?           = memang lah nak.
nak keredhaan dia?                                      = AKU CAKAP NAK. NAK LAAA!!

bengang lak aku. 
haa.. then? why dont start sekarang? 
tutup buku lama. buka buku baru.
tak salah kalau nak main fb. 
tak salah kalau nak bermesej dengan kawan kawan.
tak salah kalau nak main muzik.

tapi.. berpada pada.
ingatlah.. 
ikut rasa kita binasa
ikut hati kita mati
ikut nafsu kita lesu


.
salam ukhwah, saudara hassani.
spm 2011
-ending the end-

Friday, April 29, 2011

miss. Y

 ehm. 
ehm.

adakah anda nampak apakah tajuk yang telah tertulis?
jika anda nampak.
bagus.
jika tidak. 

emmm.....

jika tidak.....

hmmmmm.....

jika... tidak....

cubalah untuk nampak. 
cuba ya. jangan tak cuba.


dan.....
ingin ditegaskan lagi sekali bahawa tajuk post kali ni ialah...


MISS  Y.




dan tersangat sangat lah bukannn..
memang extreme sangat bukannnn..
memang tak kan dan bukannn..


LELAKI  Y




ya.
berhubung kait dengan tajuk yang telah diberikan
apakah maksud tersirat di sebalik tabir tajuk miss Y yang telah diberikan?


ok laa..
ni kali pertama aku buat post macam ni.
sebab aku..
..........
..........
rindu..


yes. aku rindu dia.

aku bagi nama dekat dia. 
miss Y. 
sebab aku...


MISS YOU
aku tau.
mesti ada yang kata.
-"laaaahhh.. jiwang punya budak. apa la kau ni"
-"kau nak spm pun pikir benda denda ni ke?"
-"bakor je!"
-"aku nak baca blog kau. bukan nak baca sejarah cinta kodok kau"
dan aku tak marah jika ada orang cakap macam tu.
tapi..
hati seorang manusia. 
tak pernah tak dihadirkan perasaan cinta ye dak?
cubalah sorang berani sumpah dekat aku.
siapa yang tak pernah suka seseorang,
confirm pernah.
tak kisah la sama ada suka ke.. sayang ke.. crush ke.. cinta ke..
gerenti ada kan?
dan tak payah la tipu diri sendiri cakap dekat hati yang kau tak suka dia bila hati dah berdegup degup macam orang gila jamming main drum bila masa kau jumpa dia.
cuba control diri dan aku yakin jiwa tenang akan terbit sendiri.
dan...

dekat sini aku bukannya nak tulis  SAMPAH macam ada certain orang buat.
"i mintak apology"
"i tak pernah berniat nak sakitkan hati u"
"i tau i salah" 
"i tau i play three wood"
"reach heart u buat i macam ni"
"i right right (betul betul) mintak maap"
"kau go die!"
"pig kau! don't stir hidup aku lah"
"safe live"


dan sebagainyaaaaaa...
bagi aku.. siapa yang tulis this kind of thing.
lame gila la brotha.
haiya,,,,
try to be mentally cured la.
agak agak la tulis pun.
lepas tu nak bagi orang baca,
confirm confirm kena cakap safe live dekat blog kau.



and.......
for you miss Y.
i'll be calling  you..

missy


sebab really.
aku rindu missy. 
and identiti missy yet will be known nanti.
jangan risau.
for now. 
thats all i can say about missy.
missy.. i miss you.



yes. sure. blame on me.
kata tak nak tulis macam orang lain buat.
tu yang kau tulis tu apa?
sama je...
jiwang jiwang karat jugak.
kau nak bagi orang lain baca benda ni?
macam mak hilang anak je aku tengok.
betul.
hati tak keruan bila pikir pasal benda ni.
dan.. ramai jugak remaja remaja kat luar sana rosak sebab perasaan ni.
aku tak kata salah ada perasaan macam tu
but dont overdo la.
ingat parents yang bagi kita duit tiap tiap bulan.
tak kan kita nak bazir dekat super saver untuk dia tiap tiap malam?
tak kan kita nak bazir dekat teddy bear besa untuk dia peluk tiap tiap tidur malam?
tak kan kita nak bazir dekat movie kita dan dia tengok sampai biji mata pun da tersembam?
tak kan kita nak bazir dekat baju yang kita beli kat dia ada perkataan i love you siap sulam?
dan tak kita nak bazirkan masa untuk dia sampai..... kita tak ingat sang pencipta alam?



hati remuk akal tak normal masa kesepian.
betul... tapi jangan keterlaluan..
ingatlah  suruhan dan larangan tuhan..
pasti. dan pasti.. terbina sebuah jalan.


last word.
jaga hati dan jaga diri..
ingat...



-ending the end-

guess teki 2.

TRANG TANG TANG 
sudah sampai guess teki yang kedua.
excited tak? 

hehehehe....
................
hehehehehehehe.......
...............
hehehehehehehehehe.......
..............
senyum senyum......
.............
ada pape ke ni?
..............
tuuuuuuuuuuuu.......
..............
hehehehehehehehe....
.............
jangan la.........
............
dah dah. cukup! 
marah makwe aku kang nampak benda ni. hee..

 
OKAY!
dah bersedia? 
 
dan marilah kita menyanyi bersama sama....
yeayyyyyy!!!
(dah macam orang bunguk dah aku ni) =)




Are you ready kids?
"Aye Aye Captain"
I Can't hear you....
"AYE AYE CAPTAIN"
Oooooooooohhhhhhh...
Who lives in a pineapple under the sea
"Spongebob squarepants"
Absorbant and yellow and porous is he
"Spongebob Squarepants"
If nautical nonsense be something you wish
"Spongebob Squarepants"
Then flop on the deck and plop like a fish
"Spongebob Squarepants"
READY
Spongebob squarepants
Spongebob squarepants
Spongebob squarepants

SPONGEBOB SQUAREPANTS!! AH AHH AHH AHAHAHAHAHAHAHHH....
 
(tengok dekat tv9 lagi best)
(versi melayu)
(muah hah hah hah)


teringat zaman bujang bujang dulu tengok cerita bob berspan ni. 
best kan? kan? kan? kan? kaaaaaannnnnn??? (muka comel macam anak beruk)
okay. okay. 
ni bukan nak cerita  masa aku dah marry atau masa aku baby atau masa aku gemuk macam bola ragbi.
dah. dah. terima lah......
Timbulus  Expanderia Koundinus Aisteider  Timbernous Emboul Kudis Ingelacteria aku.

ahaaaaa....
untuk pengetahuan tuan tuan dan hadirin sekalian.
guess teki kali ni adalah ciptaan aku sendiri. 

TAPI

ada sebahagian budak sekolah aku dah tau.

SEBAB

aku bagi tau. 
...
JADI...
...

yang dah tau diam.
yang belum tau. jawab. 
hee..

jika yang lepas pasal telur...
kali ni pasal ikan pulak. =)



DALAM BANYAK BANYAK IKAN. IKAN APA YANG MENAKUTKAN?

hehehe...
macam biasa. 
siapa dapat jawab. 
ada hadiah menunggu. 


okay. jumpa di post seterusnya.
.
.
.
.
.
.
p/s: jawapan dia menyakitkan hati sikit. muah hah hah.. (muka setan)..
 

-ending the end-

Saturday, April 16, 2011

answer gueSs teki.

yeah. 
dan semestiya anda tertunggu tunggu.
apakah jawapan guess teki yang telah diberikan bukan?
dan mengapakah jawapan tersebut telah diterima pakai.
memandangkan tiada siapa jawab secara tepat jawapan kepada riddle ini.
terpaksalah aku bagitahu jawapan tersebut.
(sedih siot. bape ketul je jawab)
tapi ini tak mematahkan semangat aku unutk terus memberi jawapan tersebut.
ehem. ehem.
yes...
dan inilah jawapan tersebut.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 dan inilah jawapan untuk teka teki saya.
.
.
.

dan juga ini...
.
.
.
.
dan... ini pun boleh..
.
.
.
.
ini juga??
.
.
.
.


dan sudah semestinya tuan tuan tertanya tanya apakah jawapan tersebut bukan?
buka mata dan buka minda.
jawapan telah pun diberikan.
yes. itulah dia jawapan saya.

.
.
.
.
.

dan kucing juga tidak lari boleh menjawab teka teki saya.
.
.
.
.
.
saya ulangi guess teki saya.

BANYAK BANYAK TELUR, TELUR APA YANG BERLUBANG?
.
.
.
.

itulah dia tuan tuan.
jawapannya ialah
.
.
.
.
telor...
.
.
.
.
TELOPONG
.
.
(muah hah hah hah hah hah) 
(muka setan)
.
.
.
>.<
 dan beginilah muka muka follower saya ketika mendapat tahu jawapan tersebut.
 betulllll keeeee???? haaaa??
(sorang tu macam kak limah kan?)
.
.
.
.
.
.
.
ehehehe....

 comel kan? hee...
(dan macam inilah muka saya)

sekian terima kasih.
berjumpa di post seterusnya.




-ending the end-


ROCK OK?

APAKAH YANG ANDA FIKIR?
TENTANG TAJUK DI ATAS?

.
.
.
.
.
.
.
.
ROCK YEAHHHH......
.
.
.
.
.
.
.

dan apabila anda berfikir begitu.
saya ingin mengatakan yang anda sedang silap.
bahawa post ini bukanlah seperti apa yang anda sedang fikirkan.




tapi.... 
ini berkaitan dengan isu semasa yang sedang kita hadapi sekarang ini.

ROCK OK

ya. memang sekali pandang orang akan fikrkan apa yang tertulis.
dan. apakata kita cuba untuk selami maksud yang tersirat berdasarkan ayat di atas.
.
.
.
.
.
.
dan adakah saya maksudkan ini? dwayne the rock

oh. jika anda fikirkan ini. 
terbukti anda telah silap sekali lagi.
dan ingin saya ulangi bahawa tajuk untuk post in ialah
rock ok
dan bukannya the rock



 dan munkin juga ia berkaitan dengan...

SONGK OK?
 (ia haruslah disebut songk ock dan bukannya songk okey) 
(harap maklum)
.
.
dan adakah ini?

POK OK?
.
.
.
dan mungkin juga ini?
 POND OK?
.
.
.
.
.
dan harus diingatkan
bahawa ia bukanlah
SEND OK
 .
.
.
.
dan sangat sangatlah bukan..
 MONT OK..
(gambar ini di blurkan sedikit untuk mengelak daripada spekulasi timbul)
(sepuluh kaki mohon maaf)
TETAPI!


post saya pada hari ini hendak mengisahkan tentang..
 ROK OK.

yes. rokok.
secara asalnya. rokok berasal daripada perkataan
iaitu.. "rock okey?"
dan ribuan terima kasih diucapkan kepada pihak kementerian pendidikan malaysia yang telah mengubah nama kepada perkataan ROKOK.
lebih senang dan mudah untuk disebut bukan?


ramai yang mengatakan. merokok ialah satu perkara yang cool. yang hot. yang rileks bro. chill chill dulu. yang merehatkan minda. yang mengenyangkan otak. yang menenangkan jiwa dan perasaan. yang menghilangkan stress. dan ada juga mengiakan tanggapan bahawa rokok boleh menguruskan badan serta menghilangkan lemak.
-kalau macam tu orang gemuk baik ambik sepuluh kotak satu hari ye dak? baru cepat kurus. nampak slim. baru cool.

dan haruslah kita buang tanggapan yang boleh merosakkan neuron neuron kita daripada rosak dan bertukar menjadi moron. 

saya ambil satu situasi tuan tuan. 
tatkala saya sedang menunggu bas untuk pulang ke rumah.
terkesima saya melihat seorang jejaka handsome serta cool lalu dihadapan saya. (aku bukan gay. sumpah)
heh. handsome gak mamat ni. patutlah awek awek lalu pun tejuling mata diorang. 
pemberian ilahi. harus bersyukur. 
mamat ni lepas tu mengeluarkan seputung rokok dan duduk disebelah saya.
sambil menghidupkan lighter dia menghisap rokok tersebut.
BAPAK LA BENGANG AKU
ya tuan tuan. kenapa saya bengang? 
sapa tak bengang. dah hisap rokok tu diam diam la.
nak hembus hembus asap kat aku.
bentuk donat ke, bentuk  love ke. segitiga, bujur, diamond, bentuk bulan sabit ke apa aku kisah?
agak agak la. aku ni form 5.. ada kena hypertension tak ambik spm kang.
dan ini lah yang perlu kita ambil iktibar tuan tuan.
berfikir sebelum bertindak.
memang ramai. sangat ramai orang yang merokok.
dan kenapa kita harus jadi salah seorang daripada mereka?
perlu kah? harus kah? dan mesti kah? 
aku nak cakap lagi ke?
dah terang terang rokok tu ada seribu juta racun dalam tu.
kau hisap sikit sikit lama lama mampus la tu.
duit melayang badan pun melayang.
dan aku tak rasa yang pabila tak merokok kita ada satu penyakit yang boleh menyebabkan kematian
kau hisap lagi la kau mati cepat.
sure. ramai kata. cool la beb.
baru REMAJA.
remaja ke orang tua ke cucu cicit ke makcik aku punya ibu susuan ke kalau da hisap rokok tu benda tak elok jugak.
DI ISRAEL, anda akan ditendang keluar dari rumah si perumah jika mendapati anda hisap di dalam rumahnya 
dan tak perlulah sampai malaysia kene buat jugak macam tu baru kau tak merokok.
but if u were in my house. memang tak ah.
fakta mengatakan bahawa si passive smoker akan mengalami menghisap asap yang lebih merbahaya berbanding perokok aktif.
sebab tu kita perlu menjauhkan diri daripada perokok agar kesihatan terjaga serta nyawa sihat sentiasa.
sedar dan ambil iktibar.
dan aku berharap sangat agar perokok tegar ini diberi hidayah dan tidak terpesong jalannya.

dan tidak perlulah jika  ini berlaku kepada anda baru anda hendak berhenti.
|-----------klik sini---------|
apa guna muka handsome tapi jantung rosak?
apa guna anak ramai tapi ada heart attack?
apa guna duit banyak tapi mati awal?
apa guna kereta mewah tapi kaki dah tak ada?
apa guna rumah besar tapi duduk hospital?


fikir fikirkan lah. dan janganlah campakkan diri kamu dalam kebinasaan.
kita harus bersyukur atas kehidupan yang diperoleh sekarang dan jangan lah kita mensia siakannya.

dan harus lah diketahui bahawa rokok yang paling elok ialah..
.
.
.
.
.
.
.
.
 RUK OK PADA YANG ESA
.
.
.
DAN BUKANNYA HISAP ROKOK MACAM ORANG BONG OK.

renung renungkan dan pilih lah jalan yang terbaik. 
anda hebat. dan semua orang hebat. 
kita boleh.



-ending the end-